Yıllardır okul kitaplarında, belgesellerde ve akademik kaynaklarda bize aynı anlatı sunuldu:
“65 milyon yıl önce, Dünya’ya çarpan dev bir asteroit dinozorların neslini tamamen yok etti.”
Peki, bu anlatı gerçekten sorgulanmayacak kadar doğru mu? Gelin birlikte sorular soralım:
1. Saatte 100.000 km hızla gelen bir asteroit gerçekten ne yapar?
Bu hızda gelen ve 10 km çapında olduğu iddia edilen bir asteroidin çarpma etkisi, milyarlarca atom bombasına eşdeğer. Maraş depreminin bile Dünya’nın dönüşünü mikroskobik düzeyde etkilediği göz önüne alınırsa, bu çarpışma Dünya’yı neden yörüngesinden çıkarmadı? Neden parçalanmadı?
2. Eksen kayması ve küresel etkiler neden görülmedi?
Bilim camiası, gezegenin ekseninin sabit kalmasını “dengeleyici yapılar” ile açıklamaya çalışıyor. Ancak bu açıklamalar çoğu zaman varsayımlara dayanıyor. Yani veriden çok inançla yürütülüyor.
3. Fosiller var, evet. Ama anlatılar ne kadar güvenilir?
Dinozor fosilleri gerçekten var. Ancak bu fosillerin zamanlaması, yaşam koşulları ve yok oluş biçimleri çoğunlukla modellemeler ve tahminlerle belirleniyor. Bilimin sunduğu her anlatı kesin bilgi değildir.
4. Alternatif teoriler neden susturuluyor?
Volkanik süper patlamalar, Güneş aktivitesindeki dev dalgalanmalar, manyetik kutup değişimleri gibi farklı hipotezler neden ciddi şekilde tartışılmıyor? Neden her anlatı bir asteroid ile başlıyor ve bitiyor?
5. Ezber bilgiyle değil, sorgulamayla bilim!
Bize sunulan her “bilimsel bilgi” sonsuz doğru değildir. Bilim; sorgulama, tekrar test etme ve yeni varsayımlar üretme üzerine kuruludur. Asteroit teorisi neden bu kadar mutlak bir dille öğretiliyor?
Teşekkürler
EmoticonEmoticon